15.10.2024

”AI or Die”  – miten hyödyntää tekoälyä eettisesti työssä?

Tekoälyn eettistä hyödyntämistä käsiteltiin monipuolisesti webinaarissa ”Pikastartti tekoälyn eettiseen hyödyntämiseen työssä”. Vahvana teemana  nousi esiin, että melkein yrityksen kuin yrityksen on jatkossa hyödynnettävä tekoälyä jollain tavoin pärjätäkseen. 

Usein työntekijät käyttävät jo tekoälyä, ja siksi yrityksissä hyvä miettiä, miten tekoälyä hyödynnettäisiin systemaattisesti hahmottaen mitä kaikkea sen käyttöön liittyy. Näin tunnistetaan mahdolliset haasteet työterveydelle ja -turvallisuudelle, ja pystytään ennaltaehkäisemään haittoja, mutta saamaan uuden teknologian hyödyt käyttöön.

Tuomo Alasoini Työterveyslaitoksesta määritti mistä tekoälyssä on kyse ja kuinka tilastomatematiikan ymmärtäminen hyödyttää tekoälyn ymmärtämisen suhteen. Hän muistutti, että tekoälyratkaisujen pitäisi olla läpinäkyviä, ymmärrettäviä ja luotettavia henkilöstön näkökulmasta toimiakseen hyvin.

Yrityksen tulevaisuuden suunnittelu ja käsitys vaadittavista työkaluista tulevaisuudessa ei tapahdu ilman yhteistä ymmärrystä. TYÖ2030-ohjelman johtaja Sanna Kulmala muistuttaa, että yhteinen ymmärrys tulevaisuudesta ei synny itsestään, vaan vaatii säännöllistä keskustelua muutoksia eri kulmista katsovien toimijoiden välillä. Hän kertoi tulevaisuusvuoropuhelu-menetelmästä, jonka tavoitteena on lisätä organisaatioiden muutoskyvykkyyttä ja ennakointiosaamista.

Christina Forsgård viestintätoimisto Netprofilesta antoi tekoälyn käyttöönottoon ja sen suunnitteluun ohjenuoriksi uteliaisuuden, kriittisen ajattelun, ja ajatuksen oikeudenmukaisuudesta toiminnassa. Hän toi esiin, että syväväärennysten ja muiden digitaalisten uhkien asettavan ennennäkemättömiä haasteita demokratian peruspilareille, mikä korostaa meidän eettistä vastuutamme. Forsgård on mukana ICCOn (International Communications Consultancy Organisation) toiminnassa ja kertoi organisaation periaatteista tekoälyn eettiselle käyttämiselle tiedotus- ja suhdetoiminnassa.

Teknologiateollisuus ry on perustanut AI Finland yritysverkosto, jonka toiminnasta oli kertomassa Matti Mannonen. Verkosto on tunnistanut useita haasteita tekoälyyn liittyen, joista eniten mainittuja ovat esimerkkien puute, datan tuottaminen ja laatu, osaaminen, tietoturva ja tietosuoja. Hän myös heitti omassa puheenvuorossaan: ”AI or Die” kuvaamaan tämän hetken kehityskulkua jos yritykset haluavat menestyä myös tulevaisuudessa. Verkoston kautta voivat pk-yritykset hakea 15 % siemenrahoitusta (max 50 t) tekoälyprojektiin. AI Finlandin kautta on saatavissa apua vertaissparraukseen.

Käytännön kokemuksia henkilöstöä neuvovasta tekoälystä AI-Marista kertoivat ohjelmistokehitys-ja IT-konsultointiyritys  Atostekin Annamari Lehtinen ja Risto Pitkänen. Hieman eri näkökulmasta käyttöä avasi terveysteknologiayritys Medicubexin Vili Kostamo. Hänen mukaansa: ”Tekoälyratkaisut helpottavat monenlaista työtä niin paljon, että on oletettava että niitä käytetään, haluttiin yrityksen johdossa tai ei.” Hän korosti puheenvuorossaan datan laadukkuutta, eritysesti koska yritys kehittää ennustusmalleja.

Webinaarin päätti TIEKE:n Mikko Eloholma, joka pohti onko data ”uutta öljyä” vai pikemminkin uutta muovia, joka saattaa jäädä nurkkiin lojumaan aiheuttaen ongelmia jatkossa. Hän kertoi esityksessään datan lisäksi etiikasta ja vastuullisuudesta, EU:n tekoälyasetuksesta (AI Act) ja sen vaikutuksesta yritysten toimintaan, ja antoi neljä vinkkiä yrityksille:
1) Tee strategia tekoälyn hyödyntämiselle
2) Panosta datan laatuun ja hallintaan
3) Tunnista tekoälyasetuksen riskitasot
4) Toteuta tarvittavat toimenpiteet ja kouluta henkilöstöä.

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Enterprise Europe Network, Työterveyslaitos, European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA), Business Finland, ja Helsingin seudun kauppakamari.

Webinaarin tallenne on nähtävissä Työterveyslaitoksen sivuilla. Tapahtuma oli osa Digiajan turvallinen ja terveellinen työ –kampanjaa.

Katso myös: Business Finlandin rahoitusta generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseen kansainvälisessä kasvuliiketoiminnassa.

Teksti: Johanna Niemistö, asiantuntija, Enterprise Europe Network, Helsingin seudun kauppakamari


Haluatko pysyä ajan tasalla ajankohtaisista uutisista?

Tilaa uutiskirjeemme täältä!