Neko hyödynsi EU-komission palautekanavaa

Biosidilainsäädännön edellyttämä kasvinsuojeluaineen rekisteröintiprosessi osoittautui liian raskaaksi pk-yritykselle. Toimitusjohtaja Aimo Naapuri päätti viedä kokemaansa epäkohtaa eteenpäin Enterprise Europe Networkin kautta.

Oy Neko Ab on vuonna 1941 perustettu suomalainen perheyritys, joka toimii puutarha-alan tuotteiden valmistajana ja jälleenmyyjänä. Yritys tarjoaa monipuolisen valikoiman lannoitteita, kasvien hoitoaineita ja biotorjunta-aineita harraste- ja ammattikäyttöön. Yritys halusi rekisteröidä erään kasvipohjaisen ja ympäristöystävällisen torjunta-aineen. Nykyisen biosidilainsäädännön edellyttämä uusien tehoaineiden rekisteröintiprosessi osoittautui raskaaksi ja kalliiksi pk-yrityksen kannalta. ”Kymmeniin tuhansiin euroihin nousevien tutkimuskustannusten lisäksi prosessi vaatii mittavaa työpanosta. Tämä osoittautui meille kohtuuttoman hankalaksi, eikä tuote ole enää valikoimissa”, Aimo Naapuri toteaa. Helsingin seudun kauppakamarin Enterprise Europe Network –yksikkö välitti tiedon tilanteesta Euroopan komissiolle Pk-yritysten palautepalvelun kautta. ”Aineiden turvallisuus on ensisijaisen tärkeää, mutta järjestelmän tulisi mahdollistaa myös pienten ja keskisuurtenkin yritysten toiminta kohtuullisissa puitteissa. Näin etenkin kun on kyse luonnon raaka-aineisiin pohjautuvista tuotteista”, toteaa Aimo Naapuri.

Biosidisäännökset uudistuvat, kun uusi EU-asetus tulee sovellettavaksi syyskuussa 2013. Enterprise Europe Network neuvoo yrityksiä luottamuksellisesti konkreettisissa tilanteissa liittyen EU-rahoitukseen, juridisiin kysymyksiin ja kansainvälistymiseen ja raportoi yritysten sisämarkkinoilla kohtaamista ongelmista EU-komissiolle. Palautepalvelun tavoitteena on yksinkertaistaa ja parantaa sisämarkkinalainsäädäntöä ja varmistaa, että tulevissa päätöksissä otetaan aiempaa paremmin huomioon yritysten kokemukset. Palvelua käyttävät yritykset eivät ole yksilöitävissä komission suuntaan, sillä luottamuksen säilyminen on tärkeää.

Tutustu yritykseen täällä: http://www.neko.fi/


Haluatko pysyä ajan tasalla ajankohtaisista uutisista?

Tilaa uutiskirjeemme täältä!