Pharmatest investoi tulevaisuuteen

Turkulainen Pharmatest Services Oy löysi 15 aihiota kehitettäväksi rinta- ja eturauhassyöpälääkkeiksi.

Tuotekehityshanke lähti liikkeelle espanjalaisen yritysdelegaation etsiessä Enterprise Europe Network -verkoston avulla sopivaa yhteistyökumppania.

Pharmatest kehitti tuotekehityshankkeessa uuden palvelutuotteen, jonka avulla voidaan tehostaa merkittävästi syöpälääkekehityksen alkuvaihetta ja vähentää eläinkokeita. ”Olemme erittäin tyytyväisiä tilanteeseen, sillä kehitetyt palvelutuotteet ovat erinomaisia. Jatkossa meille on luvassa myös merkittäviä lisensointituloja projektissa kehitetyistä aihioista, ja aihioiden jatkokehittäminen tuo mukanaan myös uusia asiakasprojekteja”, Pharmatestin toimitusjohtaja Jussi Halleen iloitsee. ”Teimme yhteishankkeessa hienoja tieteellisiä löydöksiä, ja saimme toisaalta aikaan uuden merkittävän palvelutuotteen Pharmatestille. Omat tuotekehitysrahamme eivät olisi ikinä riittäneet tämänkaltaisen tuotteen kehittämiseen. Tuote meni välittömästi markkinoille, kuten markkinatutkimusten perusteella odotimmekin. Löytämämme 15 rintasyöpälääkeaihiota ovat erittäin lupaavia”, toteaa Heikki Vuorikoski, joka toimi projektin aloittaneen Orthotopixin toimitusjohtajana. Orthotopix ja Pharmatest yhdistyivät loppuvuodesta 2009. Kansainvälisessä tuotekehityshankkeessa Pharmatestin roolina oli kehittää uusia laboratoriopohjaisia testausmenetelmiä, espanjalainen IUCT kehitti testattavia lääkeaihioita ja romanialainen CCTI vastasi molekyylitason tietokonemallintamisesta. Tutkimus- ja kehityshanke tehtiin kansainvälisenä yhteistyönä Eurostars-rahoituksen avulla. ”Yhteishanke oli yksi viime vuosien mittavimmista T&K-hankkeistamme. Toisaalta olimme tehneet strategisen päätöksen, että pyrimme kehittämään automatisoitavan soluviljelytekniikan, joka ei sitoisi ihmistyövoimaa niin paljon kuin aiemmat systeemit”, Heikki Vuorikoski kertaa.

Löydettyjä yhdisteitä myydään eteenpäin lääkekehitysyrityksille. Keskimäärin uuden lääkkeen kehittäminen vie noin kymmenen vuottaja maksaa miljardi euroa ihmiskokeineen. Pharmatestin menetelmillä lupaavimpien lääkeaihioiden löytyminen nopeutuu ja halpenee, sillä tehostettu menetelmä estää huonojen aihioiden etenemisen kalliisiin kliinisiin kokeisiin.

Tutustu yritykseen täällä: http://www.pharmatest.com/


Haluatko pysyä ajan tasalla ajankohtaisista uutisista?

Tilaa uutiskirjeemme täältä!