2.6.2025

LIFE tarjoaa rahoitusta ympäristö- ja ilmastohaasteisiin vastaaville projekteille

LIFE-ohjelma tarjoaa mahdollisuuksia kaiken kokoisille ja ikäisille yrityksille hakea tukea ympäristö- ja ilmastotavoitteita edistäviin innovaatioihin. Ohjelman tuella voi ottaa käyttöön ja pilotoida uusia ratkaisuja ja vahvistaa liiketoimintamahdollisuuksia kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa.

LIFE on EU:n ainoa nimenomaan luonnon- ja ympäristönsuojeluun ja ilmastonmuutoksen torjuntaan ja siihen sopeutumiseen tarkoitettu rahoitusohjelma. LIFE:n tavoite on ratkaista ympäristöön ja ilmastoon liittyviä haasteita ja tuoda tutkimus- ja kehittämistoiminnan tulokset markkinoille. Ohjelman budjetista myönnetään vuosittain tukea projekteille, jotka liittyvät mm. kiertotalouteen, päästöjen vähentämiseen, resurssitehokkuuden parantamiseen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen.

Mitä LIFE tarjoaa yrityksille:

  • Monivuotista rahoitusta
  • 60–95 % tuen hankkeen kustannuksista, mikä merkittävästi vähentää riskiä uusien ratkaisujen käyttöönotossa
  • Mahdollisuuden testata ja pilotoida uusia tuotteita ja teknologioita markkinaympäristössä
  • Kansallisia ja kansainvälisiä kumppanuusmahdollisuuksia

LIFE-haku 2025

Haku on auki komission Funding & Tenders -portaalissa 23.9.2025 saakka. Hakutyyppejä on useita, mutta yrityslähtöisille projekteille relevanteimpia ovat perinteiset LIFE-projektit (Standard Action project, SAP). Perinteiset LIFE-haut ovat niin sanottuja bottom up -hakuja, eli projektin voi toteuttaa toimijalähtöisesti eikä sen sisältöä määritellä komission toimesta. Kriteereitä konsortioon eli hankeryhmään liittyen ei ole, mutta yleensä projektit toteutetaan yhteistyössä 3–5 organisaation kanssa.

Ympäristöministeriö myöntää hyväksytylle hankkeelle osarahoitusta 50 000 euroa.

Lisätietoa hausta 

Millainen projekti sopii LIFE:en?

  • Hakijana on luotettava ja vakavarainen organisaatio
  • Projektin fokus on jonkin EU:n agendalla merkittävän ympäristöongelman ratkaisussa
  • Hankkeessa tehdään konkreettisesti toimia ympäristön hyväksi, ei vain tiedon lisäystä – ympäristöhyötyjen arviointi, mittaaminen ja todentaminen on ensiarvoisen tärkeää!
  • Hankkeessa tulee olla innovatiivisuutta ja toistettavuutta: vertaa ratkaisuasi nykytilaan – onko sitä esimerkiksi käytetty toisessa kontekstissa? Mikä on sen tekninen toimivuusaste? Voiko kaupallistaminen alkaa projektin aikana tai pian sen jälkeen?
  • Hanke on kooltaan merkittävä (yli miljoona euroa)
  • Hanke on vaikuttava: politiikkatoimet, uusi lainsäädäntö, muutokset käyttäytymisessä, uusi tuote markkinoille jne.

Jo rahoitetut LIFE-hankkeet ovat hyvä apuväline, kun kartoitat hankkeen sopivuutta rahoitettavaksi. Voit myös olla matalalla kynnyksellä EU-rahoitusneuvontaan tai ympäristöministeriöön, jos haluat keskustella hankeaihiostasi asiantuntijan kanssa tai tarvitset apua hakuprosessissa.

Teksti: 
Emmi NahiEU Funding Advisor, Enterprise Europe Network, Business Finland


Haluatko pysyä ajan tasalla ajankohtaisista uutisista?

Tilaa uutiskirjeemme täältä!