11.12.2024

Näin valmistaudut ekosuunnitteluasetukseen

 

EU:n ekosuunnitteluasetus (ESPR) tuo mukanaan kestävyysvaatimuksia monille yrityksille ja lähes kaikille EU:n markkinoille saatetuille tuotteille. Asetukseen liittyy myös digitaalisen tuotepassi ja velvoitteita myymättä jääneiden tuotteiden käsittelylle.  

Ekosuunnitteluasetuksen huomioiminen on tärkeää yrityksille lainmukaisuuden kannalta, tuotesuunnittelun näkökulmasta ja kestävän kehityksen innovointimahdollisuuksien hyödyntämiseksi. 

Helsingin seudun kauppakamari ja Enterprise Europe Network järjestivät webinaarin ekosuunnitteluasetuksesta ja elektroniikkatuotteiden tuottajavastuusta. Asiantuntijoita webinaarissa olivat kiertotalouden konsulttiyritys Ethica Oy:n Head of Consulting Paula Vastela sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajavastuun asiantuntija, asiamies Elina Tanskanen Elker Oy:stä, joka kertoi, miten sähköalalla toimivat yritykset voivat hoitaa tuottajavastuun.  

Pääset katsomaan webinaaritallenteen tästä linkistä. 

Kokonaisvaltainen lähestymistapa tuotteiden kestävyyteen 

Aiemmin ekosuunnittelusäädökset koskivat lähinnä energiaan liittyviä tuotteita, mutta uusi EU:n ekosuunnittelua koskeva asetus (EU) 2024/1781 koskee lähes kaikkia EU-alueella myytäviä tuotteita.  

Ekosuunnittelu on erityisen tärkeää sellaisissa tuoteryhmissä, joilla on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi elektroniikkatuotteet, rautaa, terästä tai alumiinia sisältävät tuotteet, tekstiilit, huonekalut, renkaat sekä pesuaineet, maalit ja muut kemikaalit. 

Asetus edellyttää kestävän kehityksen huomioimista tuotteen elinkaaren kaikissa vaiheissa suunnittelusta hävittämiseen ja korostetaan kestävyyttä, korjattavuutta ja kierrätettävyyttä. Tavoitteena on minimoida ympäristövaikutukset ja edistää kiertotaloutta. 

Ekosuunnitteluasetus pähkinänkuoressa 

Laajennettu tuotevalikoima: ESPR on laajentanut huomattavasti kattavuuttaan ja vaikutustaan. Sitä sovelletaan nyt useimpiin EU:n markkinoille saatettuihin fyysisiin tavaroihin vain rajoitetuin poikkeuksin.  

Soveltamisalan ulkopuolelle jäävät elintarvikkeet, rehut, lääkkeet, elävät kasvit, eläimet ja mikro-organismit, ihmisestä peräisin olevat tuotteet, kasvi- ja eläintuotteet, jotka liittyvät suoraan niiden tulevaan lisääntymiseen, tietyntyyppiset ajoneuvot sekä tuotteet, joiden ainoana tarkoituksena on palvella puolustusta tai kansallista turvallisuutta.  

Laajennettu soveltamisala kattaa komponentit ja välituotteet, minkä vuoksi ESPR on merkityksellinen monille eri teollisuudenaloille. 

Soveltamisala koko toimitusketjussa: ESPR-asetusta sovelletaan useisiin toimijoihin tuotteen elinkaaren aikana sen varmistamiseksi, että kaikki osapuolet edistävät kestävyyden yleistavoitetta. 

Uudet säännöt keskittyvät ensisijaisesti valmistajiin, jotka ovat vastuussa sellaisten tuotteiden suunnittelusta ja tuottamisesta, jotka täyttävät ESPR:n vaatimukset, mukaan lukien kestävyys- ja kierrätettävyyskriteerit.  

On tärkeää huomata, että valmistajien on huolehdittava vaatimustenmukaisuuden arvioinnista ja laadittava vaaditut tekniset asiakirjat ennen tuotteen saattamista markkinoille tai käyttöönottoa. Tähän on viisi päävaihetta: 

  1. Tunnista tuotetta koskevat direktiivit, asetukset ja yhdenmukaistetut standardit 
  2. Tarkista tuotekohtaiset vaatimukset 
  3. Testaa tuote ja/tai tarkista, vastaako se vaatimuksia 
  4. Laadi tarvittavat tekniset asiakirjat ja pidä ne saatavilla 
  5. Kiinnitä CE-merkintä laitteeseen ja tee EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus 

Vastuu vaatimustenmukaisuudesta siirtyy myös toimitusketjun loppupään vaiheisiin.  

Esimerkiksi maahantuojien on varmistettava, että heidän EU-alueelle tuomansa tuotteet ovat uusien säännösten mukaisia. Jakelijoiden ja vähittäismyyjien on myös todennettava, että niiden myymät tuotteet ovat vaatimustenmukaisia, mukaan lukien asianmukaiset merkinnät ja ESPR-asetuksessa asetettujen kestävyysvaatimusten noudattaminen. 

Erityiset tuotevaatimukset: Uuden ESPR-asetuksen mukaan tuotteet on suunniteltava ottaen huomioon niiden koko elinkaari. Tähän sisältyy niiden kestävyyden parantaminen, mahdollisuus päivittää ja korjata niitä sekä resurssitehokkuuden ja kierrätettävyyden parantaminen.  

EU:n komissio hyväksyy jatkossa delegoituja säädöksiä, joilla kiristetään ekosuunnitteluvaatimuksia tietyille tuoteryhmille kerrallaan.  

Ensimmäisessä vaiheessa, joka on määrä hyväksyä viimeistään huhtikuussa 2025, komissio valtuutetaan asettamaan kiristettyjä vaatimuksia mm. rauta, teräs, alumiini, tekstiilit, huonekalut, renkaat, pesuaineet, maalit, voiteluaineet ja kemikaalit. 

Digitaalinen tuotepassi: Yksi ESPR:n lippulaivaominaisuuksista on digitaalisen tuotepassin käyttöönotto, joka on pakollinen kaikille ESPR:n sääntelemille tuotteille. Tämä digitaalinen työkalu tallentaa yksityiskohtaista ja ajantasaista tietoa kunkin tuotteen ympäristöominaisuuksista, mukaan lukien valmistusprosessi, käytetyt materiaalit, energiatehokkuus ja hävittämisohjeet. Tavoitteena on lisätä läpinäkyvyyttä ja antaa kuluttajille mahdollisuus tehdä tietoisempia ostopäätöksiä kestävän kehityksen perusteella.  

Yksittäisiä digitaalisen tuotepassin vaatimuksia koskevat vaatimukset vahvistetaan tuoteryhmiä koskevissa säädöksissä. 

Myymättä jääneiden tavaroiden hävittämistä koskevat säännöt: Lainsäädäntöprosessin aikana käydyn keskustelun jälkeen ESPR edellyttää lähinnä, että yritykset, jotka hävittävät myymättä jääneet kulutushyödykkeet suoraan tai palveluntarjoajan avulla raportoivat muun muassa käytöstä poistettujen tuotteiden painon ja lukumäärän. 

Tiettyjen myymättä jääneiden kulutustavaroiden tuhoaminen on kuitenkin asetuksessa kielletty. Kieltoa sovelletaan heinäkuusta 2026 alkaen vaatteisiin ja tekstiileihin sekä jalkineisiin, ja komissiolla on oikeus lisätä muita tuotteita kiellon piiriin ajan mittaan.  

Asetuksessa on huomioitu myös poikkeukset. Tuotteita voi tuhota terveys- ja turvallisuussyistä. 

Lisäksi mikroyritykset ja pienet yritykset vapautetaan näistä säännöistä, ja keskisuuret yritykset kuuluvat soveltamisalaan vasta 2030 alkaen. 

Seuraamukset noudattamatta jättämisestä

ESPR-asetuksen noudattamatta jättämiseen liittyy merkittäviä riskejä. Jäsenvaltioiden on vahvistettava ja pantava täytäntöön asianmukaiset seuraamukset, mukaan lukien hallinnolliset sakot ja sulkeminen julkisten hankintojen ulkopuolelle. Muita seuraamuksia voivat olla tuotteiden pakollinen takaisinveto tai jopa rikossyytteet rikkomuksen vakavuuden mukaan.  

Käytännön neuvoja 

ESPR astui virallisesti voimaan heinäkuussa 2024, mutta yrityksillä on aikaa sopeuttaa toimintaansa siirtymäaikojen vuoksi.  

  1. Jos yrityksenne kuuluu asetuksen piiriin, yrityksen kannattaa tarkistaa tuotesuunnittelunsa ja tuotantomääränsä ESPR-vaatimusten mukaisiksi. 
  2.  Nyt olisi hyvä aika myös investoida tutkimukseen ja kehitykseen tuotteiden pitkäikäisyyden ja korjattavuuden parantamiseksi.  
  3.  Yrityksen kannattaa tehdä strategisia päätöksiä joistakin tuotelinjoista, mahdollisesti jopa tiettyjen tuotteiden myynnin lopettamisesta.  
  4.  Tuotannon seuranta- ja raportointijärjestelmät tulee laittaa kuntoon. Ekosuunnitteluasetuksen noudattaminen edellyttää vankkaa toimitusketjun hallintaa ja mahdollisesti siirtymistä kestävämpiin hankinta- ja tuotantomenetelmiin.  
  5. Yhteistyö sidosryhmien, kuten toimittajien ja asiakkaiden, kanssa on tärkeää toimitusketjun käytäntöjen mukauttamisessa uusiin vaatimuksiin. 
  6. Uusi asetus tarjoaa myös merkittäviä mahdollisuuksia kestävään tuotesuunnitteluun ja tähän liittyviin innovaatioihin. Tilaisuus kannattaa käyttää hyväksi. Kestävä kehityksen mukaisille innovaatioille voi avautua uusia markkinoita ja kuluttajasegmenttejä.
  7. Yritykset, jotka valmistautuvat ekosuunnitteluasetuksen kiristyviin vaatimukseen ajoissa, voivat saada kilpailuetua ja näyttäytyä luotettavina liikekumppaneina.  

Lisää tietoa löytyy Energiaviraston ekosuunnittelu.info -sivustolta. Hyödyllistä tietoa löytyy myös SFS Suomen Standardit sivustolta.


Teksti:
Outi Toivanen

Vastuullisuusasiantuntija
Enterprise Europe Network
Helsingin seudun kauppakamari

 

 

 

 

 

 


Haluatko pysyä ajan tasalla ajankohtaisista uutisista?

Tilaa uutiskirjeemme täältä!