26.6.2020

Pk-Pulssi: Vientitoimintaa harjoittavien suomalaisyritysten määrä tippunut 5000:lla koronakriisin myötä

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kesäkuussa 2020 toteutetussa kyselyssä keskiössä on koronakriisin vaikutus yritysten kasvuun ja vientiin. PK-Pulssi-kyselytutkimus toteutetaan kahdesti vuodessa, siinä mitataan pk-sektorin työnantajien arvioita nykytilasta ja seuraavan 12 kuukauden näkymistä.

Kesäkuussa 2020 kyselytutkimuksen perusteella kasvuhakuisten yritysten osuus on tippunut 39 prosenttiin (50 prosenttia vuonna 2019). Koronakriisistä suhteellisesti eniten kärsineellä Helsinki-Uusimaalla kasvuhakuisia yritysten määrä on 41 prosenttia, verrattuna viime vuoden 54 prosenttiin, alueelliset erot ovat näin ollen tasoittuneet. Sen sijaan aseman säilyttämiseen tähtääviä yrityksiä on nyt 61 prosenttia, ollessa 50 prosenttia vuonna 2019.

22 prosenttia (n. 18 000) työnantajayrityksistä tekee tällä hetkellä vientiä tai harjoittaa muuta kansainvälistä liiketoimintaa, määrä on vähentynyt viime vuodesta 5000:lla (27 prosenttia). Näistä 48 prosenttia ilmoittaa kansainvälisen toiminnan vähentyneen, 29:llä on pysynyt ennallaan ja 12 prosenttilla lisääntynyt viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Koskien tulevaisuuden näkymiä seuraavalle 12 kuukaudelle, investointien arvioidaan supistuvan, riippumatta yrityksen kasvutavoitteista. Vähintään 30 prosentin vuotuista liikevaihdon kasvua hakevista yrityksistä 26 prosenttia arvioi työntekijämäärän lisääntyvän, 17 prosenttia vähentyvän. Vastaavat luvut 10 – 29 prosentin kasvua tavoitteleville yrityksille ovat: 16 prosenttia arvioi lisääntyvän ja 28 prosenttia arvioi vähentyvän. Aseman säilyttämiseen tähtäävistä yrityksistä 5 prosenttia arvioi työntekijämäärän lisääntyvän ja 35 prosenttia vähentyvän.

EK:n Yrittäjyys-ryhmän vetäjä Jari Huovinen korostaa pk-sektorin merkitystä Suomen selviämisestä kriisin läpi.

Lue alkuperäinen artikkeli täältä


Haluatko pysyä ajan tasalla ajankohtaisista uutisista?

Tilaa uutiskirjeemme täältä!