4.4.2022

Pk-yritykset: IP-asioiden hallintaan on tarjolla tukea


IP-asioiden hallintaan on tarjolla tukea pk-yrityksille

Vuonna 2022 EU tarjoaa entistä laajemmin tukea aineettoman omaisuuden hyödyntämiseen ja hallinnan kehittämiseen.  

Ideas Powered for business SME Fund 

Pk-yrityksille suunnatun avustusohjelman taustalla on Euroopan komission aloite ja toteutuksesta vastaa Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO). Patentti- ja Rekisterihallitus PRH osallistuu tukiohjelman toteutukseen ja koordinoi IPR-esianalyysipalvelua Suomessa. 

Ohjelmasta voi saada tukea  

  • tavaramerkki- ja mallioikeushakemuksiin EU:ssa, kansallisella tai alueellisella tasolla tai EU:n ulkopuolella 
  • kansallisiin patenttihakemuksiin sekä 
  •  IP Scan esianalyysipalveluun, jossa kartoitetaan yhdessä asiantuntijan kanssa yrityksen IPR-oikeuksien nykytilaa ja suojaustarpeita, esimerkiksi juuri suojan alueellista laajuutta liiketoimintastrategia ja kasvusuunnitelma huomioiden. Palvelua tarjoavat suomalaiset auktorisoidut asiantuntijat, ja palvelun kesto on noin 1,5 työpäivää.  

Tukea haetaan rekisteröitymällä ja täyttämällä EUIPO:n hakemuslomake. Hakemuksen hyväksymisestä ja myönnetyistä arvoseteleistä tulee ilmoitus, jonka jälkeen palvelu tulee lähtökohtaisesti käyttää neljän kuukauden aikana. Maksuista korvattava osuus vaihtelee tuen kohteen mukaan (50-90%), ja yritys voi saada tukea vuoden aikana yhteensä 2250€ 

Nykyisen ohjelman mukaista tukea voi hakea 10.1.2022 alkaen 16.12.2022 asti. Ohjelma jatkuu vuoteen 2024 saakka, ja palvelun kattavuutta suunnitellaan laajennettavan erityisesti patentteihin liittyen.  

Ensimmäinen SME Fund -rahasto käynnistyi vuonna 2021, ja tukea annettiin kaikissa 27 jäsenmaassa yhteensä 12 989 yritykselle.  

Lisätietoja PRH:n ja EUIPO:n sivuilta.  

IP Helpdeskit 

Euroopan komission tarjoamista IP Helpdeskeistä saa maksuttomasti tietoa ja käytännön neuvoja pk-yritysten ja EU-rahoitusta saavien tai hakevien tahojen IP-kysymyksiin: 

IP Helpdeskejä on Euroopan lisäksi Intiassa, Kiinassa, Etelä-Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa, ja uusin Helpdesk on avattu Afrikkaan. Ne toimivat samalla konseptilla ja palveluvalikoimalla.  

IP Helpdeskit löytyvät kootusti komission sivuilta. Helsingin seudun kauppakamarin lakimies, EEN-yksikön päällikkö Maija Kärkäs toimii European IP Helpdeskin yhteyshenkilönä Suomessa, ja kysymyksiä voi osoittaa myös hänelle osoitteeseen maija.karkas@chamber.fi. Palvelu on luottamuksellinen.


fiiliskuva


Haluatko pysyä ajan tasalla ajankohtaisista uutisista?

Tilaa uutiskirjeemme täältä!