4.5.2021

Suomalaista saunaa viedään yhteistyössä Japaniin

Kansainvälistymispalveluita tarjoava Enterprise Europe Network (EEN), asiantuntijayhdistys Sauna from Finland sekä Japanin Business Finlandin edustus yhdistivät voimansa suomalaisen saunan puolesta huhtikuussa. Verkostojen toimijat toteuttivat yhteistyössä japanilaisille yritysten edustajille webinaarin saunan potentiaalista Japanin markkinoilla, täysin japanin kielellä esitettynä.

EEN:n, Sauna from Finlandin ja Japanin Business Finlandin yhdessä järjestämä Virtual Finnish Sauna Day kokosi tiistaina 13.4.2021 saunaelämyksestä kiinnostuneet japanilaiset hyvinvointialan palveluyrittäjät sekä jälleenmyyjät yhteen. Webinaarissa esiteltiin suomalaisen saunaelämyksen ja -kulttuurin eri elementtejä liiketoimintalähtöisesti. Esillä oli Sauna from Finland -verkoston jäsenyritysten lisäksi yleistä tietoa muun muassa laadukkaan saunaelämyksen arvoista ja saunomisen perinnekulttuurista. Webinaarin ohella yritykset pääsivät verkostoitumaan toistensa kanssa kahdenkeskisissä etäkeskusteluissa. Näiden keskustelujen toivotaan poikivan jatkossa yrityksiä hyödyttäviä liikesuhteita.

Kuva: Harvia
Esillä saunaelämysalan ja Japanin liiketoiminnan asiantuntijoita

Webinaarin aloitti asiantuntijaverkosto Sauna from Finland ry esittelemällä saunaelämysalan liiketoimintamahdollisuuksia. Kiinnostusta herätti muun muassa saunapalvelun laatusertifiointi Authentic Finnish Sauna Experience Quality Certificate. Aloitusosuuden jälkeen ääneen pääsivät kehitteillä olevan Sauna Lovers -podcastin juontajat ja perinnesaunottajat Maaria Alén sekä Mari Keski-Korsu, joiden taidokkaasta saunalaulannasta osallistujat pääsivät nauttimaan. Tämän jälkeen Japanin markkinoiden asiantuntija ja Visit Finlandin onnellisuusopas Juho Juutilainen puhui muun muassa veden elementistä osana luonnonläheistä saunaelämystä. Tilaisuuden päätti Yukako Mansikan nostot suomalaisista Japanin markkinoilla toimivista saunaelämysalan yrityksistä. Lisäksi Suomi-kuva ja -matkailu oli koko webinaarin ajan läsnä. Kuvilla ja videoilla esillä olivat maailman saunapääkaupunki Tamperesaunamaakunta Jyväskylä Region sekä Ruka-Kuusamon upeat maisemat sekä talvella että kesällä.

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere
Japanin markkinoilla riittää kiinnostusta suomalaiselle hyvinvointielämykselle

Vaikka monet suomalaiset yritykset ovatkin jo niittäneet menestystä Japanissa niin tilaa uusille tuotteille ja elämyksille on vielä paljon. Markkinoille pääseminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja aikaa, sekä paikallista markkinatietoutta. Japanissa toimivat EEN-verkosto ja Business Finland ovatkin tärkeä vahvistus yrittäjien tukemisessa. Maaliskuussa Business Finlandin Laura Kopilow piti Sauna from Finlandin verkostossa oleville suomalaisille yrittäjille koulutuksen Japanin markkinoilla toimimisesta ja liikesuhteiden luomisesta. Webinaarin japaniksi juontanut ja tulkannut Megumi Hayashi Suomen EEN:stä muistuttaa, että tukea löytyy Japanin markkinoille haluaville:

“Olen innoissani, että sauna on nyt trendi Japanissa ja kiinnostusta Suomen sauna- ja hyvinvointikulttuuria kohtaan on suuri. Tästä nosteesta pitää ottaa kiinni ja me Enterprise Europe Network -verkostossa autamme businesskumppanin löytämisessä verkoston voimin.”

Sauna from Finlandin ja EEN:n yhteistyö alkoi jo viime vuoden lopulla World Sauna Forumin ohessa järjestetyssä kansainvälisessä virtuaalisessa matchmaking-tapahtumassa, joka keräsi kiitosta useilta osallistujilta. Yhteistyö ei suinkaan lopu tähän vaan seuraava suomalaisyritysten virtuaalinen verkostoitumismahdollisuus tulee sijoittumaan Saksan markkinoille syyskuun 21.-24.9.2021 järjestettävien interbad-messujen yhteydessä.’

”Hyvinvointiala on tutkitusti miljardien megatrendi maailmalla, ja ihmisten investoinnit vapaa-ajan viettämisen puitteisiin ovat kovassa nousussa. Tässä on globaali kasvualue, jossa suomalaisella sauna-alalla on merkittävä vientipotentiaali”, kertoo Sauna from Finlandin asiantuntija Satu Freyberg.

 

Teksti: Vilma Torppala, Sauna from Finland


Haluatko pysyä ajan tasalla ajankohtaisista uutisista?

Tilaa uutiskirjeemme täältä!