13.2.2023

Uusi maksuton palvelu yrityksille vastuullisuustyön ja -raportoinnin aloittamiseksi

Ilmastonmuutos ja luontokato vaikuttavat jo nyt yhteiskuntien ja yritysten toimintaympäristöön.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja pysyäksemme Pariisin ilmastosopimuksen vaatimissa sitoumuksissa Euroopan unionin yritysvastuullisuuteen liittyvä lainsäädäntö kiristyy nyt nopeasti. EU:n uusi kestävyysraportointidirektiivi astuu voimaan 2024 portaittain siten, että isommat yritykset raportoivat uuden raportointistandardin mukaisesti 2025. Hiilitulli astuu voimaan lokakuussa 2023. EU valmistelee myös monia muita yritysvastuullisuuteen liittyvä asetuksia ja säädöksiä, joiden tavoitteena on muun muassa parantaa ihmisoikeuksien toteutumista toimintaketjussa ja hillitä metsäkatoa.

Vaikka uudet säädökset kohdistuvat ensi sijassa pörssiyrityksiin ja isompiin yrityksiin, vaikutukset ulottuvat kaikkiin markkinatoimijoihin.

Suomen Enterprise Europe Network-verkosto on saanut viime kuukausien aikana runsaasti kyselyitä liittyen eettisiin toimintaohjeisiin eli Code of Conduct -sopimuksiin. Myös hiilineutraalisuustavoitteet velvoittavat yrityksiä pyytämään tietoa kumppaneiden hiilijalanjäljestä. Toimitusketjun ihmisoikeustilanteen varmistamiseksi yritykset lähettävät myös selvityspyyntöjä esimerkiksi alihankkijan työehdoista.

Jokaisen yrityksen tulee olla selvillä sille olennaisista vastuullisuusnäkökulmista ja tuotteidensa ja palveluidensa hiilijalanjäljestä. Lisäksi yrityksen pitää kyetä selvittämään toimintansa sosiaalista, taloudellista ja ympäristöön liittyvää vastuullisuutta kumppaneilleen ja sidosryhmilleen. Vastuullisuusraportoinnin kuntoon saattaminen on usein myös edellytys rahoitukselle. Pankit ja sijoittavat pyytävät yleensä yritykseltä selvitystä toiminnan vastuullisuudesta.

Vastuullisuusraportoinnin alkuun saattamiseen on saatavissa apua maksutta kaikkien Suomen EEN -verkoston organisaatioiden kautta. Palvelu on suunnattu erityisesti kasvuhakuisille pk-yrityksille ja se on EU:n komission rahoittama palvelu. Vastuullisuusanalyysin teossa hyödynnetään IMP3ROVE -ohjelmistoa, jonka avulla voimme kartoittaa yrityksen vastuullisuuden nykytilan. Analyysin pohjalta yrityksen on helpompi lähteä rakentamaan vastuullisuusraporttia ja kehittämään liiketoiminnan vastuullisuutta strategisella tavalla.

Miten mukaan? Ota yhteyttä alueesi EEN-toimijaan ja aloitetaan vastuullisuutyö yhdessä!

 

 


Haluatko pysyä ajan tasalla ajankohtaisista uutisista?

Tilaa uutiskirjeemme täältä!