26.9.2018

Vertikas löysi kontakteja valmistajiin Enterprise Europe Network -verkoston kautta

Vertikas on uusi yritys, joka kehittää, tuo maahan ja myy ruukkuratkaisuja, jotka säästävät tilaa, mutta mahdollistavat samalla näyttävien kukka- ja kasvi-istutusten luomisen. Vertikas aloitti toimintansa etsien maailmalla niin trendikkäitä vertikaalisen eli pystypuutarhan istutusratkaisuja, joita Suomessa ei vielä ole ollut juurikaan tarjolla. Valmiiden tuotteiden maahantuonnin lisäksi Vertikas tähtää omilla tuoteinnovaatioillaan tulevaisuudessa myös vientiin, ensin Skandinavian markkinoille.

Kaupunkiviljely ja viherseinät ovat trendi maailmalla

Maailmalla vertikaalinen puutarha on trendi, joka leviää vauhdilla. Lukuisia tuotteita kehitetään kaupunkiviljelyyn, koska ihmiset haluavat kasvattaa itse esimerkiksi yrttinsä. Viherviljely kasvattaa suosiotaan maailmalla myös ilman puhdistamisen ja miljöön viihtyvyyden lisäämisen vuoksi. Myös Suomessa puutarhainnostus leviää kaupunkikeskuksiin. Monet haluavat vihreää ympärilleen ja esimerkiksi parvekekulttuuri kehittyy lasitettujen parvekkeiden myötä. Kesäkeittiöt ovat myös suosittuja niin mökeillä kuin omakotitaloissa. Yrttien vertikaalinen kasvattaminen on kätevä vaihtoehto myös niillä alueilla, joilla kutsumattomat nelijalkaiset verottavat satoa – kun yrtit kasvavat kasvitaskuissa seinällä, eivät jänikset niihin yletä.

Vaikka vertikaalinen puutarha elää nyt vahvaa nousukautta, sen historia on pitkä. Jo vuonna 1938 professori Stanley Hart White keksi ja patentoi järjestelmän, jonka nimi on vapaasti suomennettuna ”kasveja kantava arkkitehtoninen rakenne ja järjestelmä”. Nykyajan kuuluisin vertikaalisen puutarhan edelläkävijä lienee ranskalainen puutarhuri (botanisti) Patric Blanc, ”The Green Man”. Hänen vertikaalisen puutarhan teoksensa esittelevät uskomattomia viherseinäteoksia ympäri maailman, esimerkiksi Hong Kongin Icon Hotel, Rue Sydney One Central Park ja lukuisat kohteet Pariisissa, ovat maailmankuuluja matkailunähtävyyksiä.

Useat vertikaalisen puutarhan jättiteokset ovat itsenäisiä, monimutkaisia ekosysteemejä, joissa on oma kastelujärjestelmänsä. Vertikas keskittyy kuitenkin ainakin aluksi sellaisiin tuotteisiin, joita jokainen voi ottaa helposti käyttöön omassa puutarhassaan, parvekkeellaan ja terassillaan ja kastella perinteisellä tavalla itse. Kuitenkin esimerkiksi Vertikaksen maahantuoma Walligami-älyruukku on ainutlaatuinen sikäli, että sen kylkeen ilmestyy kastelukannun kuva, kun kasvi kaipaa kastelua.

Oma innostus johti yrityksen perustamiseen

Vertikas syntyi omakohtaisesta tarpeesta löytää kukkien ja yrttien viljelyyn ratkaisuja, jotka eivät vie paljon lattiatilaa ja ovat samalla näyttäviä. Sirpa Hänti on innokas puutarhaharrastaja, mutta koska piha on metsäisellä kalliotontilla, hän on halunnut keskittää kasvit ja puutarhan yrtit pääasiassa ruukkuihin terassille ja patiolle. Pihaan hän on istuttanut pensaita ja sellaisia perennoja, jotka eivät vaadi juuri mitään.

KTT Sirpa Hänti toimii päätoimessaan Turun ammattikorkeakoulussa yliopettajana ja on opettanut jo pitkään myyntiä, markkinointia ja yrittäjyyttä. Yksi hänen opeistaan on, että uudella yrittäjällä pitää olla ennen yrityksen perustamista tiedossa muutama sellainen asiakas, joka on heti valmis ostamaan tuotteita. Tässä hän noudatti nyt mottoaan ja näytti netistä löytämiään ruukkumalleja ystävilleen, joista moni sanoi heti, että tuollaisia hekin haluavat – kasvit kasvamaan ylös seinille, riippumaan katosta tai ylipäätänsä mahdollisimman vähän lattiatilaa vieden. Niinpä alkuvuodesta 2016 perustettiin Vertikas – tuomaan vertikaalisen puutarhan iloa kaikille siitä innostuville.

Kontakteja valmistajiin Hänti löysi Enterprise Europe Network -verkoston (EEN) kautta, joista yhden kanssa on nyt tehty yksinmyyntisopimus Suomessa ja yhteisiä uusia malleja ideoidaan. Myös toinen verkoston kautta löytynyt kontakti on johtanut neuvotteluihin. Internetistä löytyi myös yhteistyöstä kiinnostuneita yrityksiä, jotka olivat halukkaita kokonaan uusien tuoteideoiden kehittämiseen. Kaksi intialaista yritystä teki protoja Häntin luonnostelemista malleista, joita Vertikas sitten esitteli yleisölle Piha & Puutarha -messuilla Turussa. Asiakkaat pitivät ideoita hyvinä ja ennakkotilausten rohkaisemana Hänti antoi luvan käynnistää tuotannon. Ensimmäinen erä Vertikas Kukkatorneja on nyt laivassa, matkalla Intiasta Suomeen.

Kaikki on edennyt vauhdikkaammin kuin yrittäjä aluksi ajatteli. Verkkokauppakin on saatu jo nyt avattua tähän kesäsesonkiin. ”Kun on itse innostunut asiasta, löytää asiakkaita ja hyviä yhteistyökumppaneita, kannattaa tarttua tilaisuuteen ja ryhtyä toimeen”, kannustaa Hänti muita yrittäjyydestä haaveilevia.

 

Lisätiedot:


Haluatko pysyä ajan tasalla ajankohtaisista uutisista?

Tilaa uutiskirjeemme täältä!